FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

SBB: Trends ICT en creatieve industrie

belangrijke inzichten
  • De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft een trendrapport gepubliceerd voor de sector ICT en creatieve industrie.

  • Binnen deze sector komt de creativiteit van mediamakers- en vormgevers onder spanning te staan door slimme algoritmes, wordt ICT hardware steeds vaker gerepareerd of vernieuwd, en zorgen online ontwikkelingen voor meer concurrentie voor artiesten.

  • In dit rapport wordt onderzocht welk effect deze trends hebben op het werkveld waarvoor het beroepsonderwijs opleidt. Ook wordt duidelijk wat dit betekent voor de benodigde vaardigheden en taken van de toekomstige beroepsbeoefenaar.

  • Met deze informatie kunnen de vakopleidingen hun opleidingen actueel houden en kunnen bedrijven inspelen op nieuwe trends.

  • Het trendonderzoek is onder te verdelen in drie deelrapportages: Communicatie, media en design, ICT, en Kunsten en entertainment.

Ontwikkelingen in de ICT en creatieve industrie

In de branche Communicatie, media en design worden met behulp van gebruikersdata steeds vaker gedetailleerde profielen gemaakt om bijvoorbeeld advertenties op maat aan te bieden. De analyse van deze gegevens kan vervolgens gebruikt worden in het winkelontwerp.

Wat de ICT-branche betreft, zal er met het oog op het ideale circulaire systeem, zal er geen afval meer bestaan door slimmere ontwerpoplossingen of een betere inkoop, en innovatief hergebruik van materialen. Dit vergt echter ook een mentaliteitsverandering in hoe je als organisatie naar grondstoffen, materialen en afval kijkt.

Binnen de branche Kunsten en entertainment is door de coronamaatregelen de aandacht verschoven naar virtuele producties, en vervagen landsgrenzen door het online werken. Hierdoor zijn de Nederlandse productie- en entertainmentbedrijven hun pijlen gaan richten op het buitenland. Deze online ontwikkelingen zorgen ook voor nieuwe concurrentie voor artiesten, zoals influencers die gaan acteren of muziek maken.

Lees verder

Benieuwd naar het volledige trendrapport over de sector ICT en creatieve industrie van de SBB? Klik op onderstaande link.

 SBB: Trends ICT en creatieve industrie: circulaire economie, branchetransformatie en slimmer met data

 

POWERED BY

powered by