FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Werkgelegenheid naar sector in 2023

werkgelegenheid naar sector

Hoe ziet de werkgelegenheid er naar sector uit? De data van Landelijk Informatiesysteem van Arbeidsplaatsen (LISA) met het aantal vestigingen en arbeidsplaatsen in 2023 zijn uitgekomen. In dit artikel zetten we het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners op een rij naar sector. We bekijken dit per provincie, arbeidsmarktregio en gemeente.

twee indelingen sectoren

Er worden twee indelingen gehanteerd binnen de sectoren op de arbeidsmarkt. De zogenaamde 1e en 2e laag sectoren en de speerpuntsectoren. Voor beide indelingen zullen we het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar provincie, arbeidsmarktregio en gemeente tonen met de mogelijkheid om de gewenste sector te bekijken via de filters.

1e en 2e laag sectoren

Provincie
In onderstaande visualisatie wordt het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar provincie getoond. Via de filters kunt u de gewenste sector bekijken voor het jaar 2019 tot en met 2023. 

Aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar provincie - 1e en 2e laag sectoren

We zetten de belangrijkste inzichten voor enkele sectoren voor u op een rij:

 • Chemische industrie: Het hoogste aandeel arbeidsplaatsen in de Chemische industrie vinden we in de provincies Limburg (18,7) en Zeeland (17,5). Utrecht kent het laagste aandeel banen in de Chemische industrie. In de gehele Randstad ligt het aandeel arbeidsplaatsen in de Chemische industrie laag.
 • Handel: Alle provincies kennen een hoog aandeel arbeidsplaatsen in de sector Handel. De provincie Groningen scoort het laagst met 101,2 arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners.
 • Horeca: In de provincies Zeeland (49) en Noord-Holland (48,6) is het aandeel arbeidsplaatsen in de Horeca het hoogst. Ook Limburg en Utrecht kennen een hoog aandeel arbeidsplaatsen in de Horeca. In Flevoland (25,2) en Zuid-Holland (25,7) is het aandeel het kleinst.
 • Informatie en communicatie: Het hoogste aandeel arbeidsplaatsen in de Informatie en communicatie vinden we in de provincie Utrecht met 56,4 banen per 1.000 inwoners. Dit wordt gevolgd door de provincie Noord-Holland met 47,5. Het laagst is het aandeel in de provincie Zeeland met 9,3. 
 • Landbouw, bosbouw en visserijZeeland kent het hoogste aandeel arbeidsplaatsen in deze sector met 36,7. Ook Fryslân kent een hoog aantal arbeidsplaatsen in de Landbouw, bosbouw en visserij. In Utrecht ligt het aandeel het laagst in deze sector (7,9), gevolgd door Noord-Holland (9,3).
 • Zorg en welzijn: De provincie Groningen heeft het hoogste aandeel arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners in de sector Zorg en welzijn in Nederland met 137,9. Het aandeel banen in de Zorg en welzijn is in alle provincies groot. Het kleinste aandeel vinden we in de provincie Utrecht met 97 arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners. 


Arbeidsmarktregio
In onderstaande visualisatie wordt het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar arbeidsmarktregio getoond. Via de filters kunt u de gewenste sector bekijken voor het jaar 2019 tot en met 2023. 

Aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar arbeidsmarktregio - 1e en 2e laag sectoren

Gemeente
In onderstaande visualisatie wordt het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar gemeente getoond. Via de filters kunt u de gewenste sector bekijken voor het jaar 2019 tot en met 2023. 

Aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar gemeente - 1e en 2e laag sectoren
speerpuntsectoren

Provincie
In onderstaande visualisatie wordt het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar provincie getoond. Via de filters kunt u de gewenste sector bekijken voor het jaar 2019 tot en met 2023. 

Aantal arbeidsplaatsen per 1.000 naar provincie - speerpuntsectoren

Arbeidsmarktregio
In onderstaande visualisatie wordt het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar arbeidsmarktregio getoond. Via de filters kunt u de gewenste sector bekijken voor het jaar 2019 tot en met 2023. 

Aantal arbeidsplaatsen per 1.000 naar arbeidsmarktregio - speerpuntsectoren
Belangrijkste inzichten
 • Hoe ziet de werkgelegenheid er naar sector uit? In dit artikel zetten we het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners op een rij naar sector. 
 • Er worden twee indelingen gehanteerd binnen de sectoren op de arbeidsmarkt. De zogenaamde 1e en 2e laag sectoren en de speerpuntsectoren.
 • Voor beide indelingen zullen we het aantal arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners naar provincie, arbeidsmarktregio en gemeente tonen met de mogelijkheid om de gewenste sector te bekijken via de filters.
 • Alle provincies kennen een hoog aandeel arbeidsplaatsen in de sector Handel. De provincie Groningen scoort het laagst met 101,2 arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners.
 • De provincie Groningen heeft het hoogste aandeel arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners in de sector Zorg en welzijn in Nederland met 137,9. Het aandeel banen in Zorg en welzijn is in alle provincies groot. Het kleinste aandeel vinden we in de provincie Utrecht met 97 arbeidsplaatsen per 1.000 inwoners. 
meer lezen

  Benieuwd naar meer informatie over sectoren? Op ons platform vindt u per sector data over het aantal arbeidsplaatsen, werkenden, vestigingen, vacatures en de spanningsindicator. Klik hier om uw regio te kiezen en klik vervolgens op Sectoren om de gewenste sector te bekijken. 

POWERED BY

powered by