UWV: Veel vacatures betekent nog geen krapte
Belangrijke inzichten
-
Als er gesproken wordt over de krapte op de arbeidsmarkt, hebben veel mensen het alleen over het aantal openstaande vacatures voor een bepaald beroep.
-
Er zijn echter meer factoren en indicatoren die een belangrijke rol spelen in de krapte op de arbeidsmarkt.
-
Een voorbeeld van een andere belangrijke factor is het aantal werkzoekenden binnen een beroep. Zo is er alleen sprake van krapte als het aantal vacatures groter is dan het aantal werkzoekenden.
-
Ook de structuur van de arbeidsmarkt speelt een rol. Het aantal vacatures kan variëren bij seizoensgebonden werk, projectmatige opdrachten of tijdelijke contracten. Dit kan leiden tot een vertekend beeld binnen dat beroep.
-
Daarnaast is het mogelijk dat er een verschil is in de vaardigheden die de werkgevers zoeken en de werkzoekenden hebben. Zelfs als er veel vacatures zijn in een bepaald beroep, kunnen er veel werkzoekenden zijn die niet de juiste kwalificaties of ervaring hebben om aan de eisen van de vacature te voldoen.
- Ook kunnen er grote regionale verschillen zijn binnen een beroep. In de ene regio kan een groot aanbod van werkzoekenden zijn, terwijl er in andere gebieden juist een tekort wordt ervaren.
-
Tot slot is het belangrijk om onderscheid te maken tussen ontstane vacatures en openstaande vacatures om een nauwkeurig beeld te krijgen van de krapte in een bepaald beroep.
Openstaande vacatures en ontstane vacatures
Zoals hierboven werd vermeld, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de openstaande vacatures en ontstane vacatures in een bepaald beroep om een nauwkeurig beeld te krijgen van de krapte.
Er zullen nieuwe vacatures ontstaan als er nieuwe functies binnen een bedrijf ontstaan door de uitbreiding van bedrijven, vervanging van werknemers die vertrekken of met pensioen gaan, of door nieuwe projecten en initiatieven. Deze toename van het aantal vacatures betekent niet dat er een structureel tekort is aan arbeidskrachten.
Mochten vacatures langdurig openstaan omdat deze niet worden ingevuld door het ontbreken van (geschikte) kandidaten, kan het aantal openstaande vacatures een indicator zijn van een structureel tekort. Toch moet het aantal openstaande vacatures bekeken worden in combinatie met het aantal werkzoekenden. Het kan zo zijn dat er een mismatch is in de verwachtingen van werkgevers en werkzoekenden. Denk hierbij aan factoren als salaris, arbeidsvoorwaarden of de locatie van het werk.
Lees verder
Benieuwd naar welke oplossingen en toekomstverwachtingen het UWV aandraagt wat betreft de arbeidsmarktkrapte? Klik dan op onderstaande link om naar het volledige artikel te gaan.