FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

SBB: Basiscijfers Jeugd en regioschetsen 2023 gepubliceerd

Belangrijkste inzichten
  • De arbeidsmarktkansen van jongeren tot 27 jaar zijn per regio in kaart gebracht door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV. 

  • Door vergrijzing is het aantal personen dat de komende jaren met pensioen gaat groter dan het aantal jongeren dat toetreedt tot de arbeidsmarkt. Krapte blijft daarmee bestaan en biedt jongeren de kans om makkelijk van baan te wisselen. 
  • Veel jongeren werken in conjunctuurgevoelige sectoren, waardoor zij kwetsbaar zijn voor economische schommelingen. In 2023 is er een kleine toename van het aantal jongeren dat instroomt in de WW, maar het aantal blijft op een laag niveau.
  • Het aantal verschilt sterk per regio. Met 3.960 jongeren, is het aantal dat instroomt in de WW het hoogst in de regio Rijnmond. Het laagst was de instroom in de regio Rivierenland, met 440 jongeren.
  • Gastvrijheid, retail en zorg waren de sectoren met het hoogste aantal ontstane mbo-vacatures in de periode januari - oktober 2023.
  • Het aantal studenten dat kiest voor een BBL-opleiding, waarbij tijdens de opleiding ook werkervaring wordt opgedaan, is licht toegenomen terwijl het aantal studenten dat een BOL-opleiding start is afgenomen.
  • Vanwege de krappe arbeidsmarkt zijn er voor alle mbo-studenten voldoende baankansen. Het hoogst zijn de baankansen voor de opleidingen Verzorgende-IG, Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw en Gastheer/-vrouw.
  • Het tekort aan stageplekken was in december 2023 nog maar 1.700 ten opzichte van 22.000 in 2020 tijdens de coronacrisis. 
cijfers in uw regio

Benieuwd naar het aantal jongeren onder de 27 jaar oud met een WW-uitkering in uw regio? Bekijk het in onderstaande visualisatie. 

Samenstelling WW-uitkeringen naar persoonskenmerken
Meer lezen

De  regioschets van uw regio bekijken? Klik op onderstaande link om het volledige rapport te bekijken.

 Regioschetsen Basiscijfers Jeugd 2023

 Op ons platform vindt u meer data over het aantal WW-uitkeringenontstane vacaturesinstroom in het mbo en het aantal stageplaatsen in uw regio.

POWERED BY

powered by