FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Nieuwe regionale data arbeidsdeelname 2023 verschenen

Belangrijkste inzichten
  • Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft nieuwe regionale data gepubliceerd over arbeidsdeelname in 2023. Deze data beslaat heel Nederland en is specifiek beschikbaar per provincie en arbeidsmarktregio.
  • De gegevens bieden inzicht in diverse aspecten, zoals de beroepsbevolking, het werkloosheidspercentage, en de arbeidsparticipatie, en belichten de regionale verschillen.
  • Voor meer diepgaande informatie over deze onderwerpen, verwijzen wij u naar het thema beroepsbevolking op onze website Noord-HollandInZicht. 
aanleiding

Recent heeft het CBS nieuwe data vrijgegeven over de arbeidsdeelname in 2023, uitgesplitst op drie niveaus: landelijk, per provincie, en per arbeidsmarktregio. Beschikbare data omvat onder meer de beroepsbevolking, potentiële beroepsbevolking, werkzame beroepsbevolking, werkloze beroepsbevolking, werkloosheidspercentage en arbeidsparticipatie, met filteropties voor geslacht, leeftijd, en onderwijsniveau.

Regionale verschillen

Met de data krijgt u antwoord op vragen als: "In welke provincie is de werkloosheid het grootst?", "Welke regio kent de grootste beroepsbevolking?", "Wat zijn de verschillen tussen de bruto en netto arbeidsparticipatie?" of "Waar is de werkzame beroepsbevolking het grootst?" In onderstaande tabel ziet u bijvoorbeeld dat de werkloosheid in 2023 het grootst was in de provincie Groningen en het laagst in de provincie Zeeland.

Werkloosheidspercentage 2023 naar provincie

Werkloosheidspercentage: De werkloze beroepsbevolking als percentage van de (werkzame en werkloze) beroepsbevolking. Deze definitie heeft betrekking op personen die in Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking). De gegevens worden meestal gepresenteerd voor de bevolking van 15 tot 75 jaar.

meer data op Noord-hollandinzicht

De nieuwe versie van Noord-HollandInZicht is ingericht op thema's. Hierdoor vindt u makkelijk nog meer regionale data over arbeidsdeelname onder het thema beroepsbevolking. Dit thema omvat de volgende subthema's: potentiële beroepsbevolking, beroepsbevolking, beroepsbevolking naar regio, arbeidsparticipatie en het onbenut arbeidspotentieel. 

  Klik hier om naar het thema beroepsbevolking te gaan.

De komende tijd zullen we nog uitgebreider stilstaan bij de ontwikkelingen op het vlak van arbeidsdeelname en de regionale verschillen. Volg ons op LinkedIn en schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. 

Bron

De data is verkregen van het CBS. Klik op de onderstaande link voor directe toegang tot de data over arbeidsdeelname in 2023.

 Arbeidsdeelname; regionale indeling 2023

POWERED BY

powered by