CBS: Economie krimpt voor het derde kwartaal op rij
Belangrijkste inzichten
-
Het CBS heeft nieuwe kwartaalcijfers over de economie en de arbeidsmarkt gepubliceerd.
-
De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal met 0,2% gekrompen. Dit is het derde kwartaal op rij dat de economie gekrompen is. Er is dus sprake van een recessie.
-
Normaliter gaat een recessie gepaard met het verdwijnen van banen, maar afgelopen kwartaal kwamen er juist 31.000 banen bij.
-
De grootste onderdelen waar de economie uit bestaat zijn consumptie, investeringen en de handel met het buitenland. Wat de consumptie betreft, is er het afgelopen kwartaal even veel geld aan bijvoorbeeld auto’s uitgegeven, maar minder aan cultuur en recreatie.
-
De krimp van de economie komt met name door de daling van de investeringen (-1,8%) vergeleken met het kwartaal ervoor. Zo werd er met name minder geïnvesteerd in machines en vervoersmiddelen.
-
Daarnaast werd er ook minder gehandeld met het buitenland. Zo daalde de export met 1,6% en de import met 2,3% vergeleken met het kwartaal ervoor.
-
De industrie is sterk afhankelijk van het buitenland en heeft dus last van de lagere export en krimpt voor het derde kwartaal op rij. Andere bedrijfstakken die ook drie kwartalen op rij gekrompen zijn, zijn de handel en vervoer en horeca.
-
Zoals hierboven genoemd, steeg het aantal banen het afgelopen kwartaal met 31.000. Kijkend naar de specifieke sectoren, groeide het aantal banen in de bouw (11.000) cultuur, recreatie en overige diensten (9.000) en overheid en onderwijs (7.000) het hardst.
-
Vanwege de recessie was er minder behoefte aan uitzendpersoneel, wat resulteerde in een afname van het aantal banen bij uitzendbureaus. Dit is ook terug te zien in het feit dat er sinds Q2 meer mensen een vaste baan hebben dan een flex baan.
-
Het aantal vacatures daalde het afgelopen kwartaal met 12.000. Met name in de handel, horeca en industrie nam het aantal vacatures af. In het onderwijs kwamen er wel extra vacatures bij.
-
De krapte op de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van 2023 iets minder geworden (114 vacatures voor 100 werklozen) dan een kwartaal eerder (122 vacatures voor 100 werklozen).
Bekijk hieronder de presentatie van CBS-hoofdeconoom, Peter Hein van Mulligen, over de economie en arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2023.