FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

CPB: Klimaatbeleid schaadt bedrijven nauwelijks

belangrijke inzichten
  • Met nieuw beleid worden bedrijven aangemoedigd om het gebruik van fossiele energie te verminderen, om zo nationale en internationale klimaatdoelstellingen te halen.

  • Dat kan onder andere door koolstof expliciet te beprijzen met een CO2-belasting of emissiehandelssysteem. Hierdoor wordt het financieel onaantrekkelijk gemaakt om koolstof uit te stoten.

  • Het Centraal Planbureau heeft onderzoek gedaan naar het effect van deze koolstofkosten voor ongeveer 3 miljoen bedrijven in 32 landen tussen 2000 en 2019.

  • Ondernemers hebben de afgelopen jaren hun bedrijfsvoering aangepast om te voldoen aan dit nieuwe, strenge klimaatbeleid in plaats van het verplaatsen van hun bedrijf naar een land met een minder streng klimaatbeleid.

  • Uit dit onderzoek blijkt dat er weinig bewijs is voor negatieve effecten op de prestaties, zoals winst, productiviteit en omzetgroei van een gemiddeld industrieel bedrijf.

  • Het onderzoek merkt wel een vermindering van de werkgelegenheid, met name bij de kapitaalintensieve bedrijven en bedrijven in de mijnbouw, de cementindustrie en basismaterialen producerende bedrijven.

  • Er zijn echter grote verschillen in de effecten tussen subgroepen van bedrijven. Zo zijn de prestatie-effecten het meest uitgesproken in sectoren die gevoelig zijn voor CO2-weglek, en zijn de werkgelegenheidsdalingen het meest waargenomen in kapitaalintensieve bedrijven en kleine bedrijven in de weglekgevoelige sectoren.

  • Uit dit onderzoek kan dus geconcludeerd worden dat het klimaatbeleid, zeker internationaal, aangescherpt kan worden met slechts beperkte economische schade als gevolg.

 
Lees verder

Geïnteresseerd naar het volledige rapport over de effecten van het klimaatbeleid op de prestaties van industriële bedrijven? Klik dan op onderstaande link.

 CPB: Koolstofkosten en prestaties van industriële bedrijven

POWERED BY

powered by