FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Adviesraad Migratie: Verkenning arbeidsmigratie

Belangrijkste inzichten 
  • De vergrijzende samenleving zet de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat onder druk. Daarom vergelijkt de Adviesraad Migratie in een verkenning het effect van meer arbeidsmigratie met het effect van het verhogen van de AOW-leeftijd en een hogere arbeidsparticipatie.

  • Men kijkt naar de gevolgen van arbeidsmigratie voor drie demografische uitdagingen: 'grijze druk' (de verhouding tussen gepensioneerden en werkenden), personeelstekorten en behoud van de welvaart tot 2070.

  • De komst van 50.000 extra arbeidsmigranten per jaar heeft hetzelfde effect op de stijging van de 'grijze druk' als de geplande verhoging van de AOW-leeftijd naar 69 jaar rond 2050.

  • Voor personeelstekorten in bepaalde functies in essentiële sectoren kan selectieve arbeidsmigratie, gericht op specifieke kennis en vaardigheden, een oplossing bieden.

  • Door de komst van arbeidsmigranten neemt de bevolking toe. Echter, alleen als de arbeidsmigranten productiever zijn dan de gemiddelde Nederlander, groeit het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking. Hun bijdrage aan de welvaart is het grootst als zij kennis en vaardigheden hebben waaraan in Nederland een tekort is.

  • Arbeidsmigratie kan een nuttige bijdrage leveren door demografische en economische uitdagingen, als gevolg van vergrijzing, te verzachten, maar het is geen oplossing voor alle problemen. 

  • In het voorjaar van 2024 brengt de Adviesraad Migratie een adviesrapport uit waarin arbeidsmigratie vanuit een breder welvaartsperspectief zal worden belicht. Tevens zal het meer concrete handvatten bieden voor toekomstig arbeidsmigratiebeleid. 

LEES VERDER

Geïnteresseerd in de exacte uitkomsten van de verkenning van de Adviesraad Migratie? Klik dan op onderstaande link om naar het volledige artikel te gaan. 

  Verkenning: Arbeidsmigratie: Oplossing voor economie en demografie?

POWERED BY

powered by