ROA: Regionale prognoses arbeidsmarktregio’s
Regionale prognoses: rapportage arbeidsmarktregio’s
De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Keuzes die studiekiezers, werkgevers en beleidsmakers vandaag maken, kunnen over enkele jaren heel anders uitpakken dan verwacht. Informatie over de huidige arbeidsmarkt biedt daarom onvoldoende houvast voor toekomstgerichte beslissingen. Om aan de groeiende behoefte aan vooruitkijkende arbeidsmarktinformatie te voldoen, publiceert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) al sinds de jaren '80 prognoses die de verwachte ontwikkelingen in vraag en aanbod in kaart brengen. In dit artikel vatten we kort samen waar het nieuwste ROA-rapport over gaat, lichten we de belangrijkste inzichten uit, en verwijzen we je door naar het volledige rapport voor verdere verdieping.
"De Nederlandse arbeidsmarkt kent aanzienlijke regionale verschillen, die niet alleen worden bepaald door de sectorstructuur en beroepensamenstelling, maar ook door de leeftijdsopbouw en de huidige werkloosheidscijfers. Deze factoren bepalen samen in welke regio’s knelpunten voor specifieke beroepen ontstaan."
Belangrijkste inzichten
-
Voor sectoren en beroepen die in heel Nederland gelijkmatig zijn verspreid, zoals het onderwijs, de zorg, welzijn en de detailhandel, zullen de landelijke knelpunten vaak ook op regionaal niveau zichtbaar zijn. Werkgevers in deze sectoren zullen de tekorten dus over het algemeen overal ongeveer even sterk voelen.
-
Anders ligt het bij sectoren die sterk geconcentreerd zijn in bepaalde regio’s, zoals de landbouw en industrie. In deze regio's kunnen knelpunten veel sterker worden ervaren dan elders.
-
Daarnaast zijn er ook duidelijke regionale verschillen in de huidige werkloosheidscijfers en in de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking. Dit onderstreept het belang van het meenemen van regionale aspecten bij het interpreteren van arbeidsmarktprognoses.
-
De verwachting is dat beroepen die ongelijk over Nederland zijn verdeeld, ook grotere regionale verschillen in arbeidsmarktkrapte zullen laten zien. Voor beroepen die meer gelijkmatig zijn verspreid, zoals veel technische beroepen, zal de regionale variatie naar verwachting kleiner zijn. Toch kunnen factoren als sectorspecialisatie en de regionale leeftijdsopbouw ook hier nog bijdragen aan aanzienlijke verschillen.
meer lezen
Ben je benieuwd naar alle cijfers, trends en gedetailleerde prognoses per sector en regio? In het onderstaande rapport van het ROA vind je uitgebreide analyses.