CBS: Monitor Brede welvaart 2022
Belangrijke landelijke inzichten
-
Het CBS heeft de monitor brede welvaart voor 2022 gepresenteerd. In deze monitor wordt ingegaan op hoe de brede welvaart in Nederland zich m.b.t. 17 verschillende onderwerpen ontwikkeld heeft in het afgelopen jaar.
-
Deze 17 onderwerpen, ook wel Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd, zijn opgesteld door de Verenigde Naties.
-
Met brede welvaart wordt de ontwikkeling van de welvaart in de breedste zin van het woord bedoeld. Niet alleen op financieel-economisch gebied maar ook op ecologisch en sociaal-maatschappelijk gebied.
-
De brede welvaart wordt bepaald voor drie verschillende perspectieven: de brede welvaart in het hier en nu, de impact voor volgende generaties (de brede welvaart voor later) en andere landen (brede welvaart elders).
-
De brede welvaart voor het hier en nu kent een positieve ontwikkeling op het gebied van veiligheid, materiële welvaart, en arbeid en vrije tijd. Het doorsnee inkomen in Nederland is een van de hoogste van de EU en de langdurige werkloosheid is laag. Daarnaast is er een record aantal mensen aan het werk en deze mensen zijn ook erg tevreden over hun werk.
-
Er is echter een negatieve ontwikkeling op het gebied van gezondheid en samenleving. Zo wordt er minder vrijwilligerswerk gedaan en is er minder contact met familie, vrienden en buren.
-
Daarentegen blijft het vertrouwen in andere mensen hoog en is dit de afgelopen jaren verder toegenomen. Ondanks dat het vertrouwen in instituties nog steeds hoog is, is de positieve trend in 2022 gestopt. Met name het vertrouwen in de Tweede Kamer is sterk afgenomen.
-
Veel trends binnen de brede welvaart van het hier en nu werken door naar later zoals het vermogen, schulden, sociale samenhang en de natuur. Met name binnen de natuur is er een negatieve trend. Zo gaat het slecht met de fauna, neemt de kwaliteit van het oppervlaktewater af en zijn de CO2 emissies nog steeds hoog.
-
Daarentegen is er wel een positieve ontwikkeling rondom het stikstofoverschot. Er is na jaren van stagnatie een trendmatige afname van dit overschot. Desalniettemin is het stikstofoverschot in Nederland veruit het grootste van Europa.
-
De brede welvaart in Nederland heeft ook invloed op de brede welvaart in andere landen (ook wel 'brede welvaart elders'). Over het algemeen is de brede welvaart elders voornamelijk toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Met name door het feit dat Nederland meer grondstoffen uit minder ontwikkelde landen importeert. De invoer van biomassa in Nederland kent echter een negatieve ontwikkeling ten opzichte van vorig jaar.
Verschillen tussen bevolkingsgroepen
De brede welvaart van verschillende bevolkingsgroepen kan ook vergeleken worden. Zo valt op dat mensen die weinig opleiding hebben gehad (niet minimaal mbo-2) slechter scoren dan gemiddeld. Zo hebben deze mensen vaak minder te besteden, hebben ze een slechtere gezondheid, zijn ze minder vaak tevreden met het leven , en hebben ze minder vertrouwen in andere mensen en instituties. Bij mensen met minimaal een hbo-opleiding is dit juist andersom, zij scoren op al deze zaken hoger dan gemiddeld. Opvallend is wel dat het vertrouwen in instituties bij hoger opgeleiden is afgenomen, terwijl dit bij lager opgeleiden niet het geval is.
Bij mensen waarvan de ouders, net als zijzelf, in Nederland geboren zijn, scoren vaak beter dan gemiddeld. Bij mensen die in het buitenland zijn geboren (of minstens een van beide ouders), scoren vaak slechter dan gemiddeld. Binnen deze laatste groep scoren mensen met een herkomst van buiten Europa het slechtst.
Ook zijn er verschillen tussen jongeren en ouderen. Zo zijn jongeren over het algemeen gezonder en hebben zij meer vertrouwen in instituties. Ouderen zijn daarnaastrijker zijn vaker tevreden zijn met hun huis.
Over het algemeen scoren jongeren en jongvolwassenen slechter dan ouderen en mensen van middelbare leeftijd. Daarnaast is de brede welvaart van jongeren afgenomen: ze werden minder tevreden met hun leven, hun vrije tijd en hun woning. Bij 65-plussers is de brede welvaart juist toegenomen of bleef deze op zijn minst stabiel. De verschillen tussen jong en oud zijn dus toegenomen.
Hieronder kunt u de volledige presentatie van Peter Hein van Mulligen (CBS) zien over de Monitor Brede welvaart 2022
Lees verder
Klik op de onderstaande link om de volledige Monitor Brede Welvaart 2022 te bekijken