Veel vakmensen nodig voor duurzamer energiesysteem

Belangrijke inzichten
  • In het Klimaatakkoord van juni 2019 staat dat de uitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990.

  • De huidige coalitie heeft echter nog hogere ambities gesteld. Er is onder andere afgesproken dat alle in de EU opgewekte energie duurzaam (schoon) moet zijn. Daarnaast zijn er ook specifiekere doelstellingen gesteld.

  • Zo moet er altijd genoeg stroom zijn door energie op te slaan in batterijen, om te zetten in waterstof of gebruik te maken van slimme laadpalen en gebouwen. Ook is voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet een andere belangrijke klimaatambitie.

  • Om deze doelen te behalen zullen er (duurzame) energiebronnen (zonnepanelen en windmolens) en slimme laadpalen geplaatst moeten worden. Daarnaast zal ook het verzwaren en het uitbreiden van het elektriciteitsnet tot de werkzaamheden behoren.

  • Voor deze werkzaamheden is er een breed scala aan technische vakmensen nodig, van middelbaar tot wetenschappelijk beroepsniveau. Van grondwerkers en monteurs, tot controleurs en vergunningverleners.

  • De behoefte aan professionals is breder dan alleen technici. Om het transitieproces naar duurzame energie te laten slagen is het draagvlak onder bewoners van essentieel belang. Daarom is er ook vraag naar communicatieadviseurs en gebiedsregisseurs.

  • Om over te stappen naar een ‘klimaatbaan’ zijn verschillende opleidingstrajecten gestart. Soms is het mogelijk om zonder diploma in te stromen via een zij-instroomproject.

De ontwikkelingen rondom de klimaatbanen in Nederland

Zoals hierboven genoemd zijn er veel verschillende professionals nodig om de klimaatdoelen te halen. Het is echter niet mogelijk om weer te geven hoeveel vacatures direct gelinkt zijn aan de uitvoering van werkzaamheden voor het klimaatakkoord. Het gaat namelijk om beroepen waar ook in het algemeen vraag naar is. Sinds 2016 is het aantal openstaande vacatures voor deze beroepen van 17.000 toegenomen tot ruim 48.000 vacatures in het tweede kwartaal van 2022. De meeste van vacatures staan open voor ontwerpers, architecten en analisten van ICT-systemen, elektriciens/installatiemonteurs en werkvoorbereiders en calculatoren in bouw en installatietechniek. Door het toenemende aantal openstaande vacatures liep de spanning op de arbeidsmarkt voor de relevante beroepen op tot een zeer krappe arbeidsmarkt eind 2019.

De klimaatbanen per regio in Noord-Holland

In Noord-Holland is het aantal vacatures van de klimaatbanen sinds het derde kwartaal van 2020 toegenomen van krap 5.000 tot 8.800 vacatures in september 2022.

Kijkende naar de losse arbeidsmarktregio's zijn verschillende trends zichtbaar. In Noord-Holland Noord is het aantal vacatures in de klimaatsector sinds het derde kwartaal van 2020 toegenomen van ruim 600 vacatures tot bijna 1.200 vacatures in het eerste kwartaal van 2022. Daarna is het aantal vacatures licht gedaald tot ongeveer 1.050 vacatures. Desalniettemin zijn de klimaatbanen in deze regio sinds het derde kwartaal van 2020 zeer krap getypeerd.

In de Gooi en Vechtstreek stonden er in het tweede kwartaal van 2022 ongeveer 380 vacatures open in het Energiesysteem, terwijl dit er twee jaar eerder 280 vacatures waren. De meeste vacatures stonden open voor ontwerpers en analisten ICT-systemen, applicatieprogrammeurs en programmeurs internet.

In Groot-Amsterdam stonden er aan het eind van het tweede kwartaal in 2022 meer dan 6.000 vacatures open voor zogenoemde klimaatbanen. Dat is zo’n 10% van het totale aantal openstaande vacatures.

In Zaanstreek-Waterland stonden er aan het eind van het tweede kwartaal in 2022 ongeveer 500 vacatures open voor klimaatbanen. Dit waren begin 2020 ruim 300 vacatures. De meeste vacatures stonden open voor ontwerpers en analisten ICT-systemen en programmeurs internet. Het aantal WW-uitkeringen in de klimaatbanen, nam na een lichte stijging tijdens de corona pandemie, af tot iets meer dan 50 aan het einde van 2022. In 2017 waren er nog 200 WW-uitkeringen in de klimaatbanen.

In Zuid-Kennemerland en IJmond is het aantal vacatures in de klimaatbanen sinds het tweede kwartaal van 2021 licht afgenomen van bijna 800 vacatures tot ongeveer 700 vacatures aan het einde van het tweede kwartaal in 2022. In 2020 waren er ruim 300 vacatures in de klimaatsector. De meeste vacatures zijn voor elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties en ontwerpers en analisten ICT-systemen. Ondanks een lichte toename van het aantal WW-uitkeringen tijdens de coronapandemie in de klimaatsector, is het aantal WW-uitkeringen op het laagste niveau in 6 jaar.

Lees verder

Geïnteresseerd in het volledige artikel omtrent de werkzaamheden en vakmensen die nodig zijn om de klimaatdoelen te behalen? Of wilt u een uitgebreider overzicht van de arbeidsmarktsituatie in uw regio? Klik dan op onderstaande links.

 UWV: Veel vakmensen nodig voor duurzamer energiesysteem

 UWV: Arbeidsmarktinformatie Gooi en Vechtstreek

 UWV: Arbeidsmarktinformatie Groot-Amsterdam

 UWV: Arbeidsmarktinformatie Noordelijk Noord-Holland (Noord-Holland Noord, Zuid-Kennemerland en IJmond, Zaanstreek/Waterland)

Artikelen

POWERED BY

powered by