FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Adviesraad Migratie: Van crisisaanpak naar toekomstgericht migratiebeleid

Van crisisaanpak naar toekomstgericht migratiebeleid

We zetten hieronder de belangrijkste aanbevelingen op een rij van het rapport 'Van crisisaanpak naar toekomstgericht migratiebeleid' van de Adviesraad Migratie. Hierin roepen zij op tot een toekomstgericht en maatschappelijk verankerd migratiebeleid. In een tijd waarin we te maken hebben met grote uitdagingen op de arbeidsmarkt door een tekort aan arbeidsaanbod, wordt vaak gekeken naar migratie als oplossing voor dit tekort. Maar migratie brengt ook uitdagingen met zich mee voor onder andere de brede welvaart. In dit artikel zetten we de belangrijkste inzichten uit het rapport van de Adviesraad Migratie voor je op een rij. 

Belangrijkste inzichten
  • De raad pleit voor een toekomstbestendig migratiebeleid dat rust op feiten in plaats van crisistaal. Migratie moet niet los worden gezien van andere domeinen zoals arbeidsmarkt, zorg, huisvesting en veiligheid. Beleidsvorming vereist een realistische langetermijnvisie die recht doet aan zorgen én kansen in de samenleving.

  • Een ‘bredewelvaartstoets’ wordt voorgesteld voor migranten van buiten de EU, via een puntensysteem dat economische en maatschappelijke baten afweegt. Ook arbeidsmigratie vanuit de EU kan indirect worden beïnvloed via nationaal beleid op gebied van werk, wonen en fiscaliteit.

  • De huidige mate van flexibiliteit maakt arbeidsmigranten kwetsbaar. De raad adviseert: Beperk flexcontracten in risicosectoren, versterk ketenaansprakelijkheid en ga schijnconstructies zoals detachering van niet-EU'ers tegen.

  • Duurzame migratiepartnerschappen (bijv. gericht op vakmigratie) helpen bij het invullen van tekorten in specifieke sectoren. Voorwaarde is wederzijds voordeel, rechtmatigheid en effectiviteit.

  • De Spreidingswet en een stabiel opvangmodel zijn essentieel. Geen extra wetgeving die uitvoering van het nieuwe EU-asiel- en migratiepact hindert. Asielopvang moet worden gezien als een normale maatschappelijke verantwoordelijkheid, niet als crisisreactie.

  • Snellere en betere procedures zijn nodig. Tegelijk moeten maatregelen die de rechtspositie van asielzoekers en statushouders beperken, juridisch zorgvuldig worden onderbouwd en vermeden indien disproportioneel.

  • Van inburgeringsonderwijs tot snellere diplomawaardering, van ontmoetingsplekken tot betere huisvesting: investeren in meedoen loont. Ook Oekraïense ontheemden verdienen perspectief, o.a. via lagere collegegelden en mentale ondersteuning.

meer lezen

Benieuwd het volledige adviesrapport? Klik op onderstaande link.

 Van crisisaanpak naar toekomstgericht migratiebeleid

 

 

POWERED BY

powered by